Exterior View
       
     
Main Sanctuary
       
     
Main Floor Plan
       
     
Exterior View
       
     
Exterior View

Olaya Studio worked  with The Calvary Center for Culture and Community to develop a long range strategic phasing plan to restore the 100 year old Calvary United Methodist Church.    The CCCC is part of the active community at 48th & Baltimore Avenue in West Philadelphia. The Calvary Building, congregation, and Center serve over 5,000 community members yearly, acting as the "town hall" for one of the city’s most vibrant and diverse communities.  The Calvary Building is home to Curio Theatre Company, Crossroads Live Music, the local community association, refugee groups, Twelve Step programs, the historic preservation society, art and cultural activities, peace and social justice organizations, educational classes, and several religious congregations.   

Curio Theatre Company uses the main sanctuary space for their theatre productions.  Olaya Studio designed a simple but effective multi-functional wall that separates the Sanctuary fro the Chapel.  In addition to providing a much needed passage way between the two entrances, the partition is also an acoustical wall with sound absorptive materials that limit sound transmission between the spaces.  It is also a load bearing support to the second floor balcony. and with steel columns that transfer loads to the basement, it also acts like a structural beam that provides load bearing support to the sanctuary floor so that it could take on additional loads with future renovations to the  stage and seating arrangements.

Main Sanctuary
       
     
Main Sanctuary

Olaya Studio worked  with The Calvary Center for Culture and Community to develop a long range strategic phasing plan to restore the 100 year old Calvary United Methodist Church.    The CCCC is part of the active community at 48th & Baltimore Avenue in West Philadelphia. The Calvary Building, congregation, and Center serve over 5,000 community members yearly, acting as the "town hall" for one of the city’s most vibrant and diverse communities.  The Calvary Building is home to Curio Theatre Company, Crossroads Live Music, the local community association, refugee groups, Twelve Step programs, the historic preservation society, art and cultural activities, peace and social justice organizations, educational classes, and several religious congregations.   

Curio Theatre Company uses the main sanctuary space for their theatre productions.  Olaya Studio designed a simple but effective multi-functional wall that separates the Sanctuary fro the Chapel.  In addition to providing a much needed passage way between the two entrances, the partition is also an acoustical wall with sound absorptive materials that limit sound transmission between the spaces.  It is also a load bearing support to the second floor balcony. and with steel columns that transfer loads to the basement, it also acts like a structural beam that provides load bearing support to the sanctuary floor so that it could take on additional loads with future renovations to the  stage and seating arrangements.

Main Floor Plan
       
     
Main Floor Plan

Olaya Studio worked  with The Calvary Center for Culture and Community to develop a long range strategic phasing plan to restore the 100 year old Calvary United Methodist Church.    The CCCC is part of the active community at 48th & Baltimore Avenue in West Philadelphia. The Calvary Building, congregation, and Center serve over 5,000 community members yearly, acting as the "town hall" for one of the city’s most vibrant and diverse communities.  The Calvary Building is home to Curio Theatre Company, Crossroads Live Music, the local community association, refugee groups, Twelve Step programs, the historic preservation society, art and cultural activities, peace and social justice organizations, educational classes, and several religious congregations.   

Curio Theatre Company uses the main sanctuary space for their theatre productions.  Olaya Studio designed a simple but effective multi-functional wall that separates the Sanctuary fro the Chapel.  In addition to providing a much needed passage way between the two entrances, the partition is also an acoustical wall with sound absorptive materials that limit sound transmission between the spaces.  It is also a load bearing support to the second floor balcony. and with steel columns that transfer loads to the basement, it also acts like a structural beam that provides load bearing support to the sanctuary floor so that it could take on additional loads with future renovations to the  stage and seating arrangements.