Site Plan
       
     
View of Activity Center and Dining Hall
       
     
Aerial View of Dining Hall and Activity Center
       
     
Dining Hall
       
     
Children's Lodge
       
     
Dining Hall Floor PLan
       
     
Activity Center Floor Plan
       
     
Children's Lodge
       
     
Site Plan
       
     
Site Plan

Carson Simpson Farm Christian Camp Center is a 72-acre summer camp for children residing in the Philadelphia region.  Carson Simpson originated as a farm that was willed to the United Methodist Church over 70 years ago and has been in continuous use as a camp for children.  The original dining hall/dormitory has served the camp for many years but its deteriorated condition was severely limiting the camps desire to operate year round. 

The concept of the Master Plan revolves around a loop road that connects with the existing camp and unifies the new buildings around an open ‘front’ lawn feature that contrasts with the more wooded rustic backdrop behind the buildings.  Phase 1 consists of a full service Dining Hall, and Activity Center, and a Children’s Dormitory.  Phase 2 consists of adult lodging and a chapel, and Phase 3 is a Gymnasium/recreation center.  

View of Activity Center and Dining Hall
       
     
View of Activity Center and Dining Hall

The Activity Center is designed to work in tandem with the Dining Hall that is separated by a central courtyard.  The Activity Center consists of a new building with two large flexible spaces to be used for the various activities that are programmed at the Camp.  It will also house the administrative offices that run the day to day operations of the Camp.  

The Dining Hall consists of a new full service dining facility that can serve 150 people.  The concept of the design for both the Dining Hall and the Activity Center includes a south facing wall that allows abundant natural light, and includes a steep overhang roof that shields the direct summer sun and permits the lower winter sunlight in, allowing the floor slab to warm the space through passive solar heat gain.  Geothermal heat source heat pumps are used to heat and cool the spaces and Structural Insulated Panels (SIP’s) are used for the roof assembly.

Aerial View of Dining Hall and Activity Center
       
     
Aerial View of Dining Hall and Activity Center

The Activity Center is designed to work in tandem with the Dining Hall that is separated by a central courtyard.  The Activity Center consists of a new building with two large flexible spaces to be used for the various activities that are programmed at the Camp.  It will also house the administrative offices that run the day to day operations of the Camp.  

The Dining Hall consists of a new full service dining facility that can serve 150 people.  The concept of the design for both the Dining Hall and the Activity Center includes a south facing wall that allows abundant natural light, and includes a steep overhang roof that shields the direct summer sun and permits the lower winter sunlight in, allowing the floor slab to warm the space through passive solar heat gain.  Geothermal heat source heat pumps are used to heat and cool the spaces and Structural Insulated Panels (SIP’s) are used for the roof assembly.

Dining Hall
       
     
Dining Hall

The Activity Center is designed to work in tandem with the Dining Hall that is separated by a central courtyard.  The Activity Center consists of a new building with two large flexible spaces to be used for the various activities that are programmed at the Camp.  It will also house the administrative offices that run the day to day operations of the Camp.  

The Dining Hall consists of a new full service dining facility that can serve 150 people.  The concept of the design for both the Dining Hall and the Activity Center includes a south facing wall that allows abundant natural light, and includes a steep overhang roof that shields the direct summer sun and permits the lower winter sunlight in, allowing the floor slab to warm the space through passive solar heat gain.  Geothermal heat source heat pumps are used to heat and cool the spaces and Structural Insulated Panels (SIP’s) are used for the roof assembly.

Children's Lodge
       
     
Children's Lodge

The Children's Lodge consists of developing new lodging for 50 children.  The new dormitory is sited on the edge of the tree line nestled by existing trees.  From within the common lounge area, children are able to look out the front towards the central open lawn area or out the back porch towards the thicker woods.  This position was chosen so as to place the child at the threshold of the two worlds that one can experience in this camp ground; the natural world, which is a dense patch of forest with trials wildlife and the creek, and the built environment which includes the loop trail, buildings and playing fields. 

The sleeping rooms, with private baths, are arranged on opposite sides of a common lounge that provides flexible arrangements to suit the camps various needs.  The inspiration for the plan came from the discovery of a tree on the site with a strange but perfectly symmetrical hole that a bird dug out and made it its home.  The hole had two mushrooms growing above it and below it that were shifted just off center, creating both a perch and an overhang.  This natural symmetry proved to be the ideal arrangement of the two wings of sleeping rooms that flank the center common area. 

Dining Hall Floor PLan
       
     
Dining Hall Floor PLan
Activity Center Floor Plan
       
     
Activity Center Floor Plan
Children's Lodge
       
     
Children's Lodge