North Elevation
       
     
West Elevation
       
     
South Elevation
       
     
East Elevation
       
     
Existing Conditions
       
     
Perspective Study
       
     
Perspective Study
       
     
Perspective Study
       
     
Interior Perspective
       
     
Interior Perspective
       
     
First Floor Plan
       
     
Second Floor Plan
       
     
Section 3A.jpg
       
     
North Elevation
       
     
North Elevation

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

West Elevation
       
     
West Elevation

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

South Elevation
       
     
South Elevation

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

East Elevation
       
     
East Elevation

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Existing Conditions
       
     
Existing Conditions

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Perspective Study
       
     
Perspective Study

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Perspective Study
       
     
Perspective Study

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Perspective Study
       
     
Perspective Study

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Interior Perspective
       
     
Interior Perspective

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Interior Perspective
       
     
Interior Perspective

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

First Floor Plan
       
     
First Floor Plan

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Second Floor Plan
       
     
Second Floor Plan

Zubaida Foundation, Yardley, PA

Olaya Studio was hired by the Zubaida Foundation to provide architectural design services for the renovations and addition to an existing mosque.  Presently, the existing building, in the town of Yardley PA was originally a Christian church; however due to its growing congregation and the age of the building, it is in need of additional space and modern amenities.  One of the goals of the project was to develop a plan that met equally the specific needs of how both men and women spatially proceed through the mosque, while remaining adhering with Islamic traditions.  One of the challenges of the project was that we needed to reorient the way the main prayer area is used. The existing plan of the original building, with its strong north-south axial plan worked well as a Christian church, but not so well as a Islamic worshiping space that requires worshipers to face Mecca. This required us to rotate the entire plan perpendicular to the strong axial orientation of the building.  To accomplish these goals, we reorganized the overall geometry and procession into the building and redirected the entire focus of the design towards the east.    The renovations include a larger prayer area, flexible classrooms, a library, new restrooms and an elevator. The client is currently raising funds in order to begin construction.   

Section 3A.jpg